Een Amerikaanse man die een straatverbod had, heeft een overtreding begaan door de playlists van zijn ex-vrouw andere namen te geven. Waar je zou verwachten dat iemand opbellen of constant berichtjes sturen een probleem is, blijkt dus zelfs het aanpassen van zaken binnen streamingdiensten over de schreef te gaan.

Stalking bewijzen

Het is enorm moeilijk om stalking te bewijzen. Vaak weten stalkers precies de mazen van de wet te vinden, of simpelweg net goed genoeg op de vlakte te blijven om wel effect te hebben, zonder dat het slachtoffer hiervan bewijsmateriaal kan verzamelen. Gelukkig is het steeds makkelijker om je huis slim te maken en slimme camera’s in en om het huis te hangen. Dat maakt het makkelijker om bijvoorbeeld een straatverbod voor iemand te krijgen.

Zo’n straatverbod klinkt alsof het alleen maar gaat om dingen die ‘op straat’ gebeuren, dus in levende lijve, maar dat blijkt helemaal niet altijd zo te zijn. In de Verenigde Staten was er een man die zijn vrouw (die van hem wilde scheiden) lastiviel. Dat deed hij zo hevig, dat ze een straatverbod organiseerde tegen de man. Hij dacht slim te zijn en zich aan de geen-contact-regel te houden, toen hij de playlists van naam veranderde in hun nog gedeelde Napster-streamingaccount. Dat had hij beter niet kunnen doen.

Bron