Hoe komt het dat een nummer als This is America van Childish Gambino zo goed blijft hangen? Het heeft ongetwijfeld te maken met de zanger zelf: in de clip valt hij nogal op door zijn dansmoves en de gezichten die hij trekt. Een sowieso enorm impactvolle clip, maar dat is niet het enige wat het nummer populair maakt. Dat is namelijk de harmonieuze verrassing.

De harmonieuze verrassing

Hedendaagse tophits hebben het bijna allemaal, zo’n harmonieuze verrassing. We vinden muziek namelijk stiekem heel snel eentonig. Steeds hetzelfde deuntje, je weet precies wat er komen gaat… Veel Nederlandse volkszangers hebben er al eeuwen succes mee, maar een echte hitsong blijkt juist te spelen met je verwachting. Is dat waarom het stiekem uit drie nummers bestaande Bohemian Rhapsody zo populair blijft?

Misschien wel. Een studie die gepubliceerd is in deFrontiers in Human Neuroscience toont aan dat harmonieuze verrassingen iets zijn wat mensen prettig vinden in muziek. De onderzoekers hebben Billboard-hits (een soort Amerikaanse top 40) bestudeerd van 1958 tot 2019. Wat blijkt? Hoe dichterbij 2019 komt, des te meer is die harmonieuze verrassing aanwezig.

Bron