Het is weerwise niet helemaal de zomer waarop we hadden gehoopt, zeker niet voor mensen die in Limburg nog steeds bezig zijn met de enorme schade die het water twee weken geleden aanrichtte. Regen komt steeds vaker in de vorm van stortregen. Dit is hoe dat komt.

De aarde warmt op

Het korte antwoord op de vraag is dat extreme regen wordt veroorzaakt door een hogere temperatuur. Onze aarde warmt op en dat heeft invloed op de snelheid waarmee water door de lucht wordt opgenomen. Als de luchttemperatuur hoger is, kan de atmosfeer meer waterdeeltjes vasthouden. Kortom, er hangt meer water in de lucht dan wanneer het koud is.

Dat wat dat in de lucht hangt, hangt ook op plekken die normaal enorm regenachtig zijn of juist enorm vochtig. Dat maakt de concentratie vocht zo hoog, dat er eerder stormen, cyclonen en orkanen voorkomen die veel water bevatten. Hoe meer water in de lucht, hoe meer er naar beneden kan komen. Bovendien heeft het daar ook steeds minder tijd voor nodig, waardoor het in één keer met bakken uit de hemel kan komen en vervolgens weer kurkdroog is.

Bron